Vårdlönerna är ett skämt

 

Jag jobbar som undersköterska inom äldreomsorgen. Ingångslönen inom mitt yrke ligger på 20 500 – FÖRE SKATT, plus lite ob som tilkommer. Jag vet att det skiljer sig från olika platser, men ändå, många av mina kollegor ute i vårt land är väldigt underbtalda. Lägg därtill att löneutvecklingen är nästan obefintlig inom detta yrke. Det kan skilja sig kanske 3000 – 4000 i lön för en underskterska med ett års erfarenhet och 20 års erfarenhet. Är inte detta sjukt? När man jobbar inom vården så ingår det såklart att jobba kvällar och helger och nätter om jobbar natt. Jag jobbar varannan helg och ibland ska man jobba en delad tur. Då brjar man kl 7 på morgonen till 13 och har 3 timmars obetald rast . sedan börjar man igen kl 16 och jobbar till 21.30. Detta är ett exempel på hur man kan jobba, veta att vissa arbetsplatser har olika pass, men detta är hur jag jobbar.

 

Men ni får ju ob  tillägg när ni jobbar kvällar osv? Ja det går man. På kvällen ligger ob på 20 i timmen efter kl 19. Så en vardagskväll får man 60 kr extra före skatt, hurra. På helgen är det 50 kr extra. Och vid jul, påsk midsommar etc är det 90 kr extra brutto i plånboken per timme. Väl tänkvärt är att många andra branscher som också har obekväma arbetstider ex handeln har samma ob vid vanliga helger som undersköterskor har på julafton.

 

Såhär i sommartider brukar det vara dåligt med vikarier på många sjukhus,, äldreboenden, i hemtjänsten etc. Arbetstigvare säger att det är svårt att rekrytera. Hur kommer det sig tro? Tror de på allvar att de ska locka till sig folk till ett yrke med dålig lön, pinsam löneutveckling, svårt att få fast tjänst och där till ha ett stort ansvar för svårt sjuka människor? En undersköterskas arbetsuppgifter är huvudsakligen inte att ”bara” torka bajs och dricka kaffe med gamla tanter. Det är ett ansvarfullt jobb där man vårdar personer med komplicerade sjukdomar som demens, cancer, stroke, diabetes, hjärtsjukdomar med mera. Det är inget man bara kan komma in och göra hur som helst. Kanske dags att börja tänka på det!

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0